Var finns din tvättsäck?



Imorgon kommer en familj och adopterar Sirius. De kör 30 mil tur och retur för att hämta honom. Jag tror att han kommer att få det bra där, på en gård tillsammans med barn och liv och rörelse. De har ingen fler katt men en hundvalp som han kan bli kompis med. Och sedan är det dags för sanering! Skurning, damning, torkning, kemtvätt... Lister, ventiler, väggar, tak, skrymslen och vrår. Och ett specialmedel att torka med som tar bort kattproteiner. Hoppas att det hjälper.

Igår fick jag vara med på en jämställdhetsutbildning hela dagen. Att man redan har på sig integrationsglasögonen hjälper. Men visst finns det fallgropar. Mycket som blicken sveper förbi utan att man lägger märke till det. Vi fick ett exempel från hudkliniken på Danderyds sjukhus, "tvättsäcksprojektet". Där hade man jämställdhet som en punkt på dagordningen. Någon ställer frågan på ett av mötena varför tvättsäcken i de manliga patienternas omklädningsrum oftare var full och måste bytas än i kvinnornas omklädningsrum. Detta ledde till att man till slut kom fram till att männen fick bättre och mer kostsammare vård på plats på sjukhuset med hjälp av personal, än vad kvinnorna fick som i större utsträckning blev ordinerade egenvård i hemmet, fastän det inte fanns någon skillnad vad gällde sjukdomsbilderna eller antalet kvinnor och män.

Det behövs att man kollar av offentliga budgetar och har på sig jämställdhetsglasögonen. Hur mycket spenderas på män och hur mycket spenderas på kvinnor? Om man genusanalyserar budgetarna och ser hur de påverkar kvinnor och mäns liv, möjligheter och ekonomi tror jag att vi kommer att få se en hel del orättvisor. Varför spenderar Försäkringskassan tre gånger mer pengar på stöd till män för att de ska träda tillbaka in i arbetslivet efter en sjukskrivning, än vad de spenderar på kvinnor? Är detta då relevant i frågan när vi ser att kvinnor enligt statistiken, har en mindre benägenhet än män att komma tillbaka till jobb efter en sjukskrivning?

Kommentarer
Postat av: Gunilla

Vilka ämnen du tar upp i din blogg! Jag är imponerad! Jag har så dålig fantasi så jag bara skriver om tråkiga saker. Mycket intressant detta med sjukhusservice, det är ju samma sak i hemmet många gånger, eller hur?
Du vet var det finns gratis städhjälp va ;)

2007-05-05 @ 10:29:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback